Preskoči na glavno vsebino

3. DAN: Prvi delovni dan

Ponovno smo se zbudili med nočnim bobnanjem po mestu, vendar nas hrup ni več presenetil. Navajeni smo na vsakodnevno klicanje k molitvi, 5x na dan.
Ob 7. uri smo se zbudili, uredili in se odpravili na zajtrk v hotelsko restavracijo. Hrana nas je spet navdušila, posebno okusna so bila umešana jajca z zelenjavo. Opazili smo, da je ponujena hrana vedno sveža in začinjena z značilnimi turškimi začimbami. Tipični turški zajtrk je sestavljen iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, marmelade, medu in kajmaka. Prav tako med ”jutranjo” hrano spadajo pikantna turška klobasa, imenovana Sucuk in nekatere vrste juhe. Zajtrk pa ni pravi brez turškega čaja, ki ga Turki pijejo ne glede na uro.
Sledila je razburljiva vožnja z avtobusom do mesta Goreme, kjer so nas v agencijah že čakali delodajalci. Bili smo prestrašeni, ker nismo vedeli, kaj točno od nas pričakujejo. Pavel je spremljal prevoze turistov, z mentorjem pa je obiskal tudi hotel, katerega sobe so izklesane v skale. Kot zanimivost, v mestu Goreme pozimi zapade 10-20 cm snega, živo srebro pa se spusti tudi do -10°C. Kljub mrazu, še vedno organizirajo polete z baloni. S Sendi sva se odločili, da bova prevedli angleško brošuro v slovenščino in v naslednjih delovnih dneh izdelali Facebook stran o turistični agenciji. S kosilom naju je presenetil sodelavec Utku (nismo prepričani, če mu je res tako ime, turška imena so zelo zapletena), povedal nama je tudi, da je lastnik turške restavracije. V Goreme se je iz Ankare preselil šele pred pol leta, saj je njegova sestrična potrebovala pomoč. Izvedeli sva tudi, da v Turčiji obračunavajo 4 različne davke, eden izmed njih je 1%-ni, ki velja za mleko in surovo meso. Kadir- najin šef je večino dneva preležal, saj ga je zelo izčrpala postitev med ramadanom. Delovni dan smo zaključili ob 15:45, dovolj zgodaj, da smo lahko ujeli avtobus ob štirih.
Vreme je bilo danes deževno, kar za te kraje ni značilno. Večino dneva smo preživeli v hotelski sobi, pred večerjo pa smo si vzeli 45 minut za telovadbo v hotelskem fitnesu. Po naporni vadbi smo se stuširali in se odpravili v bližnjo trgovino po osvežilno pijačo. Sledila je obilna večerja, med katero so zaposleni pozabili na glavni hod, za kar so se opravičevali še nekaj minut kasneje. Med počitkom v pritličju nam je Tuncay sporočil, da je prišlo do spremembe in, da bomo ure turščine preživeli kar v hotelu, saj je bilo zunaj slabo vreme. Danes smo se naučili nekaj glagolov (pojdi, pridi, sedi, vstani), vprašalnic (kje in koliko), ter kako povedati, da smo lačni (čeprav, to v našem primeru gotovo ne bo potrebno). Oznur je za nas pripravila tekmovanje iz turščine, zmagala je Sendi (-.-) in za nagrado dobila obesek. S Tuncayem smo se dogovorili, kje bomo zamenjali denar v lire, nato pa smo odšli v hotelske sobe. 


Športniki

                     Pišče in paprika (skuhal nama je Utku)
                             
Turščina
                                                         
                                                                 Marljivo delo


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

19. DAN: Zadnji delovni dan in Turška noč

Zbudili smo se v sončno jutro, ter se z nasmehom na obrazu zadnjič odpravili do naših delovnih mest. S Sendi (spet :D) nisva imeli prav veliko dela, večino dneva smo z Utkom presedeli pred turistično agencijo in poslušali turško glasbo. Pogovarjali smo se o turških in slovenskih običajih in navadah, ter odkrili kar nekaj podobnosti med kulturama. Med delovnim časom, nas je obiskal Tuncay in se vsem mentorjem zahvalil, da so naju sploh gostili in tako lepo sprejeli. Posladkali smo se s sladkimi piškoti in se okrepčali s turškim čajem, brez katerega si dneva sploh ne predstavljamo več. Pavel se je v  svoji agenciji posvetil dnevnikom. Okrog 3. ure smo se lotili čiščenja pisarne za jutrišnji zelo pomemben praznik, Bajram. Čutila se je prav drugačna energija, vsi ljudje, ki smo jih srečali, so bili veliko bolj zgovorni in veseli. Obdobje Ramadana se za muslimane končuje. Z našimi mentorji smo se tudi fotografirali in fotografije popoldne nesli razvit, da jih bomo lahko podarili za slovo.

17. DAN: Sproščanje v bazenu

OOOOO, tokrat pa se je dan začel malo drugače. Zbudili smo se okrog devete ure, pozajtrkovali, nato pa uresničili naš načrt o obisku bazena. V zadnjih tednih nismo imeli veliko priložnosti za sproščanje, tako, da smo naš prvi popolnoma prost dan izkoristili za namakanje in sončenje. Obiskali smo bazen ob hotelu Holiday cave v kraju Goreme, kjer sicer preživljamo delovne dni. Pravijo, da smo odprli sezono kopanja, saj se Turkom vročina še ne zdi "tista taprava" nam pa se je skok v vodo prav prilegel (temperatura zadnje dni niha okrog 30° C).  V restavraciji ob hotelu smo si privoščili kosilo in nekaj osvežujočih pijač. Ob 5. uri smo se z avtobusom odpravili nazaj do hotela. Ko smo se stuširali in uredili, smo morali kupiti še manjše darilo za Tuncaya in njegovo družino, saj smo bili zvečer povabljeni na večerjo v njihovo stanovanje. Malo pred osmo uro so nas pobrali pred hotelom. Opazili smo da je njihov dom (čeprav živijo v bloku), zelo prostoren, ima več spalnic, kuhinj

10. DAN: Sončni vzhod z baloni

Danes smo imeli prost dan, vendar smo vseeno vstali prej kot ponavadi. Tuncay nas je v pritličju pričakal že ob 5ih zjutraj in nas odpeljal na ogled balonov. Sončni vzhod nas je enostavno navdušil! Odpeljali smo se na več različnih lokacij, da smo si samo vzletanje ogledali pobližje in od daleč. Baloni so tudi precej večji in bolj hrupni, kot smo si predstavljali. Turisti, ki so vzletali, so večinoma prihajali iz Azije in Evrope. Po ogledu smo se odpravili nazaj v hotelske sobe in si privoščili lepotni spanec (hahah) do 11h. Ker smo preskočili zajtrk, smo bili za kosilo že precej lačni. Na kosilo peš odpravili do trgovskega centra. Ob pol dveh sta nas v pritličju že čakala Oznur in Tuncay in nas z avtomobilom odpeljala do prve znamenitosti, samostana Keslik. Vožnja je trajala več kot 45 minut, peljali smo se tudi skozi mesto Urgup. Samostan Keslik je velik, v jamo vklesan kompleks s večimi prostori. Samostan vsebuje kamnito učilnico, ki je služila tudi kot jedilnica, cerkev in vinarno