Preskoči na glavno vsebino

2. DAN: Prva noč in spoznavanje delodajalcev

Dan se je začel ob enih ponoči, ko smo se s Sendi prebudile v glasen trušč. Kasneje smo ugotovile, da takrat muslimani kličejo k prvemu in zadnjemu obroku dneva. Ko smo se pomirile, smo se odpravile nazaj spat.
             Ponovno smo se zbudile ob pol devetih, nato smo se počasi uredile in se odpravile na samopostrežni zajtrk. Ob 10ih smo se dobili s Tuncayom in se pogovorili, kaj bomo delali čez dan. Pokazal nam je, kje moramo čakati avtobus, s katerim se bomo naprej odpeljali do naših delovnih mest.
Po 15 minutni vožnji skozi Uchisar do mesta Goreme, smo se ustavili na avtobusni postaji in nato pot nadaljevali peš. Spoznali smo delodajalce v turistični agenciji Flintstones (tam bova delali s Sendi), in nadrejene v agenciji Hereke Goreme, kjer bo prakso opravljal Pavel.
Od nas pričakujejo, da pokažemo vse svoje talente, kreativnost, poskušamo čim bolj spoznati kulturo in se približati potencialnim kupcem storitev. Kaj natančno bomo počeli, bomo izvedeli jutri, na naš prvi delovni dan.
Po kratki predstavitvi podjetij, smo si sami ogledali mesto Goreme. Mesto je čudovito in polno turistov, še posebno Azijcev. Povzpeli smo se na vrh neke vzpetine in si pobližje pogledali razkošne hotele v Avanosu. Nato nas je čakal odhod z avtobusom.
Za nas je imel Tuncay pripravljeno posebno orientacijsko igro. Podal nam je papir z 17 nalogami, katere smo morali popoldne opraviti sami. Težave so se pojavile že takoj na začetku, saj nas je bilo strah vprašati za pomoč. Pogovarjati smo se morali s Turki, ki pa angleščine ne govorijo ravno dobro. Sicer pa so vsi zelo prijazni in radi pomagajo. Zanimivo se nam je zdelo, da v Turčiji ne upoštevajo prometnih znakov in semforjev, pešči smo ceste prečkali kot, da smo nesmrtni :D.
Poiskati smo morali kip Ataturka (ustanovitelja Turške republike), supermarket, se slikati z domačini in poskusiti pravi turški kebab. Kosilo smo si privoščili v velikem nakupovalnem centru, zanj pa smo vsi, skupaj s pijačo odšteli le 51 turških lir (okoli 9€!!).
Od zunaj smo si ogledali eno izmed večjih mošej v Nevshirju- Kursunlu Cami, pri kateri se je odprl čudovit razgled nad mestom. Po neprestani 4-urni hoji, smo si mesto dodobra ogledali, nato pa se odpravili nazaj proti hotelu, kjer smo zbrali fotografije, napisali prvi blog in prosti čas porabili tudi za pogovor z domačimi. Ker pa je bila lakota prehuda, smo se na večerjo odpravili že ob osmih. Po večerji smo se dobili s Tuncayem in spoznali njegovo ženo in otroke. Oznur je učiteljica angleščine, danes pa nas je naučila osnove turščine. Jezik je zelo zapleten in popolnoma drugačen od našega, zato nam je povzročal velike preglavice. Vse zapiske smo si slikali, Oznur pa nam je naročila, da jih moramo prepisati in se jih naučiti. Naučili smo se pozdravov, osnovnih fraz in štetja do 10. Po koncu prakse bomo turčino imeli v mezincu!
             Po napornem dnevu smo se odpravili v sobe, se stuširali, sedaj pa se počasi odpravljamo spat.



                                                Hoteli v Avanosu

                                              Grad Nevsehir

                                           Avanos selfie

                                            Pred nakupovalnim središčem

                                                   Naloge (posebno zanimiva 17.)

                                                           Ena izmed glavnih ulic


                                                           Zajtrk (hrenovke niso bile dobre)




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

10. DAN: Sončni vzhod z baloni

Danes smo imeli prost dan, vendar smo vseeno vstali prej kot ponavadi. Tuncay nas je v pritličju pričakal že ob 5ih zjutraj in nas odpeljal na ogled balonov. Sončni vzhod nas je enostavno navdušil! Odpeljali smo se na več različnih lokacij, da smo si samo vzletanje ogledali pobližje in od daleč. Baloni so tudi precej večji in bolj hrupni, kot smo si predstavljali. Turisti, ki so vzletali, so večinoma prihajali iz Azije in Evrope. Po ogledu smo se odpravili nazaj v hotelske sobe in si privoščili lepotni spanec (hahah) do 11h. Ker smo preskočili zajtrk, smo bili za kosilo že precej lačni. Na kosilo peš odpravili do trgovskega centra. Ob pol dveh sta nas v pritličju že čakala Oznur in Tuncay in nas z avtomobilom odpeljala do prve znamenitosti, samostana Keslik. Vožnja je trajala več kot 45 minut, peljali smo se tudi skozi mesto Urgup. Samostan Keslik je velik, v jamo vklesan kompleks s večimi prostori. Samostan vsebuje kamnito učilnico, ki je služila tudi kot jedilnica, cerkev in vinarno...

3. DAN: Prvi delovni dan

Ponovno smo se zbudili med nočnim bobnanjem po mestu, vendar nas hrup ni več presenetil. Navajeni smo na vsakodnevno klicanje k molitvi, 5x na dan. Ob 7. uri smo se zbudili, uredili in se odpravili na zajtrk v hotelsko restavracijo. Hrana nas je spet navdušila, posebno okusna so bila umešana jajca z zelenjavo. Opazili smo, da je ponujena hrana vedno sveža in začinjena z značilnimi turškimi začimbami.  Tipični turški zajtrk je sestavljen iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, marmelade, medu in kajmaka. Prav tako med ”jutranjo” hrano spadajo pikantna turška klobasa, imenovana Sucuk in nekatere vrste juhe.  Zajtrk pa ni pravi brez turškega čaja, ki ga Turki pijejo ne glede na uro. Sledila je razburljiva vožnja z avtobusom do mesta Goreme, kjer so nas v agencijah že čakali delodajalci. Bili smo prestrašeni, ker nismo vedeli, kaj točno od nas pričakujejo. Pavel je spremljal prevoze turistov, z mentorjem pa je obiskal tudi hotel, katerega sobe so izklesane v skale. Kot...