Preskoči na glavno vsebino

2. DAN: Prva noč in spoznavanje delodajalcev

Dan se je začel ob enih ponoči, ko smo se s Sendi prebudile v glasen trušč. Kasneje smo ugotovile, da takrat muslimani kličejo k prvemu in zadnjemu obroku dneva. Ko smo se pomirile, smo se odpravile nazaj spat.
             Ponovno smo se zbudile ob pol devetih, nato smo se počasi uredile in se odpravile na samopostrežni zajtrk. Ob 10ih smo se dobili s Tuncayom in se pogovorili, kaj bomo delali čez dan. Pokazal nam je, kje moramo čakati avtobus, s katerim se bomo naprej odpeljali do naših delovnih mest.
Po 15 minutni vožnji skozi Uchisar do mesta Goreme, smo se ustavili na avtobusni postaji in nato pot nadaljevali peš. Spoznali smo delodajalce v turistični agenciji Flintstones (tam bova delali s Sendi), in nadrejene v agenciji Hereke Goreme, kjer bo prakso opravljal Pavel.
Od nas pričakujejo, da pokažemo vse svoje talente, kreativnost, poskušamo čim bolj spoznati kulturo in se približati potencialnim kupcem storitev. Kaj natančno bomo počeli, bomo izvedeli jutri, na naš prvi delovni dan.
Po kratki predstavitvi podjetij, smo si sami ogledali mesto Goreme. Mesto je čudovito in polno turistov, še posebno Azijcev. Povzpeli smo se na vrh neke vzpetine in si pobližje pogledali razkošne hotele v Avanosu. Nato nas je čakal odhod z avtobusom.
Za nas je imel Tuncay pripravljeno posebno orientacijsko igro. Podal nam je papir z 17 nalogami, katere smo morali popoldne opraviti sami. Težave so se pojavile že takoj na začetku, saj nas je bilo strah vprašati za pomoč. Pogovarjati smo se morali s Turki, ki pa angleščine ne govorijo ravno dobro. Sicer pa so vsi zelo prijazni in radi pomagajo. Zanimivo se nam je zdelo, da v Turčiji ne upoštevajo prometnih znakov in semforjev, pešči smo ceste prečkali kot, da smo nesmrtni :D.
Poiskati smo morali kip Ataturka (ustanovitelja Turške republike), supermarket, se slikati z domačini in poskusiti pravi turški kebab. Kosilo smo si privoščili v velikem nakupovalnem centru, zanj pa smo vsi, skupaj s pijačo odšteli le 51 turških lir (okoli 9€!!).
Od zunaj smo si ogledali eno izmed večjih mošej v Nevshirju- Kursunlu Cami, pri kateri se je odprl čudovit razgled nad mestom. Po neprestani 4-urni hoji, smo si mesto dodobra ogledali, nato pa se odpravili nazaj proti hotelu, kjer smo zbrali fotografije, napisali prvi blog in prosti čas porabili tudi za pogovor z domačimi. Ker pa je bila lakota prehuda, smo se na večerjo odpravili že ob osmih. Po večerji smo se dobili s Tuncayem in spoznali njegovo ženo in otroke. Oznur je učiteljica angleščine, danes pa nas je naučila osnove turščine. Jezik je zelo zapleten in popolnoma drugačen od našega, zato nam je povzročal velike preglavice. Vse zapiske smo si slikali, Oznur pa nam je naročila, da jih moramo prepisati in se jih naučiti. Naučili smo se pozdravov, osnovnih fraz in štetja do 10. Po koncu prakse bomo turčino imeli v mezincu!
             Po napornem dnevu smo se odpravili v sobe, se stuširali, sedaj pa se počasi odpravljamo spat.                                                Hoteli v Avanosu

                                              Grad Nevsehir

                                           Avanos selfie

                                            Pred nakupovalnim središčem

                                                   Naloge (posebno zanimiva 17.)

                                                           Ena izmed glavnih ulic


                                                           Zajtrk (hrenovke niso bile dobre)
Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

10. DAN: Sončni vzhod z baloni

Danes smo imeli prost dan, vendar smo vseeno vstali prej kot ponavadi. Tuncay nas je v pritličju pričakal že ob 5ih zjutraj in nas odpeljal na ogled balonov. Sončni vzhod nas je enostavno navdušil! Odpeljali smo se na več različnih lokacij, da smo si samo vzletanje ogledali pobližje in od daleč. Baloni so tudi precej večji in bolj hrupni, kot smo si predstavljali. Turisti, ki so vzletali, so večinoma prihajali iz Azije in Evrope. Po ogledu smo se odpravili nazaj v hotelske sobe in si privoščili lepotni spanec (hahah) do 11h. Ker smo preskočili zajtrk, smo bili za kosilo že precej lačni. Na kosilo peš odpravili do trgovskega centra. Ob pol dveh sta nas v pritličju že čakala Oznur in Tuncay in nas z avtomobilom odpeljala do prve znamenitosti, samostana Keslik. Vožnja je trajala več kot 45 minut, peljali smo se tudi skozi mesto Urgup. Samostan Keslik je velik, v jamo vklesan kompleks s večimi prostori. Samostan vsebuje kamnito učilnico, ki je služila tudi kot jedilnica, cerkev in vinarno

6. DAN: Potepanje po Kapadokiji

Tuncay nas je prišel iskat ob 10. uri in nas najprej peljal do mošeje Damat Ibrahim Pasha. Mošejo je dal zgraditi Damat, ki se je poročil s kraljevo hčerko in ni pozabil na svoje rojstno mesto. Poleg mošeje je zgradil tudi turško kopel in univerzo. Kamnite stavbe so bile zgrajene v 20ih letih 18. stoletja. Ko je Damat Ibrahim zagledal novozgrajene stavbe je naglas izrekel: "To naj bo naše novo mesto!" Iz tega se je razvilo ime Nevsehir (nev- novo, sehir-mesto). Od daleč smo si ogledali tudi grad Nevsehir in pod njim stare hiše, ki so jih podrli, ker so bile v zelo slabem stanju. V podzemlju samega griča, na katerem grad stoji, pa so odkrili pravo podzemno mesto. Videli smo tudi naravne shrambe, v katerih ljudje shranjujejo limone in krompir. V takih kamnitih prostorih so temperature stalne, zato se pridelki v njih ne uničijo. Tuncay nas je odpeljal tudi do stavbe, ki je pol cerkev in pol mošeja. Vanjo vodijo samo ena vrata, zato so verniki noter hodili skupaj, skupaj p

8. DAN: Delovna nedelja in nargile zaključek

Nedeljo smo začeli z zajtrkom, nato pa smo se ponovno odpravili na naša delovna mesta. Pavel se je udeležil še ene ture, tokrat zelene in si ogledal veliko naravnih znamenitosti te prečudovite Kapadokijske regije. S skupino turistov iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike se je sprehodil skozi dolino Ihlara in si ogledal nekaj kulturnih točk, kot so cerkve in kapelice. Še posebej ga je navdušilo jezero Nar. S Sendi sva spet vpisovali e-maile v računalnik in urejali še zadnje podrobnosti ene predstavitve o Kapadokiji. Drugo bova naredili jutri. Kadir nama je predlagal, da na Trip advisorju napiševa mnenje o njihovi agenciji ali pa narediva kakšno brošuro v slovenščini- tako bi pritegnili stranke tudi v naši domači državi. Ob 16:00 sva s Sendi končali z delom in se z avtobusom odpravili nazaj v hotel. Dan je bil precej podoben prejšnjim- spet sva obiskali fitnes, nato pa se odpravili na malo daljši sprehod po mestu. Ustavili sva se na prečudovitem Borsa trgu in se do hotela vra