Preskoči na glavno vsebino

5. DAN: Tretji delovni dan in turška kava

Dan se je začel kot vsak do sedaj, z zajtrkom v hotelski restavraciji.
Agencija Flintstones Travel naju je danes s Sendi poslala na Green tour (zeleno turo). Na celodnevnem potepanju sva si ogledali panoramo mesta Goreme, podzemno mesto Derinkuyu, čudovito kratersko jezero Nar, se sprehodili skozi Ihlara kanjon, ogledali Golobjo dolino in delavnico z Turškim nakitom in majhno trgovinico s suhim sadjem. Za kosilo sva si privoščili pišče v zelenjavnem rižu. Izlet je trajal kar 7 ur, vendar naju je kljub dolžini zelo navdušil. Drugi izletniki so prihajali iz Velike Britanije, Kitajske in Indije. Spoznali sva tudi par, ki je Slovenijo že obiskal in jo tudi pohvalil.
Pavel je skoraj dokončal predstavitev o Kapadokiji in raziskoval svet tradicionalnih turških jedi. Pozanimal se je o balonih na vroč zrak, ki jih mamo v naslednjih dneh namen obiskati. Po delavniku sva s Sendi odločili za kratko šetnjo po mestu Nevsehir, nakupili sva Kinder milk šnite in si hoteli privoščiti kakav. Na žalost kakava nisva dobili, saj natakar ne zna angleško. Nasploh je znanje angleščine v Turčiji zelo šibko, kar je zanimivo, saj je tukaj turizem zelo razširjen.
Po večerji nas je Tuncay z avtomobilom odpeljal do znane turške kavarne, kjer smo si privoščili okusno kratko kavo in kandirano sadje s kokosom. Tuncay nam je za šalo iz skodelic prerokoval prihodnost (Pavel bo imel kar 7 otrok in moder ferrari, Nina pa bo potovala po svetu in imela veliko psov!), ter povedal nekaj o zgodovini turške kave. Turki naj bi kavna zrna pozabili na bojišču pred Dunajem, ne dolgo po tem pa so se po celi Evropi razširile kavarne.


                                                   Podzemno mesto Derinkuyu

                                                    Ihlara Canyon

                                         Čudovit razgled med pohajkovanjem

                                          Na kavi s Tuncayom

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

19. DAN: Zadnji delovni dan in Turška noč

Zbudili smo se v sončno jutro, ter se z nasmehom na obrazu zadnjič odpravili do naših delovnih mest. S Sendi (spet :D) nisva imeli prav veliko dela, večino dneva smo z Utkom presedeli pred turistično agencijo in poslušali turško glasbo. Pogovarjali smo se o turških in slovenskih običajih in navadah, ter odkrili kar nekaj podobnosti med kulturama. Med delovnim časom, nas je obiskal Tuncay in se vsem mentorjem zahvalil, da so naju sploh gostili in tako lepo sprejeli. Posladkali smo se s sladkimi piškoti in se okrepčali s turškim čajem, brez katerega si dneva sploh ne predstavljamo več. Pavel se je v  svoji agenciji posvetil dnevnikom. Okrog 3. ure smo se lotili čiščenja pisarne za jutrišnji zelo pomemben praznik, Bajram. Čutila se je prav drugačna energija, vsi ljudje, ki smo jih srečali, so bili veliko bolj zgovorni in veseli. Obdobje Ramadana se za muslimane končuje. Z našimi mentorji smo se tudi fotografirali in fotografije popoldne nesli razvit, da jih bomo lahko podarili za slovo.

17. DAN: Sproščanje v bazenu

OOOOO, tokrat pa se je dan začel malo drugače. Zbudili smo se okrog devete ure, pozajtrkovali, nato pa uresničili naš načrt o obisku bazena. V zadnjih tednih nismo imeli veliko priložnosti za sproščanje, tako, da smo naš prvi popolnoma prost dan izkoristili za namakanje in sončenje. Obiskali smo bazen ob hotelu Holiday cave v kraju Goreme, kjer sicer preživljamo delovne dni. Pravijo, da smo odprli sezono kopanja, saj se Turkom vročina še ne zdi "tista taprava" nam pa se je skok v vodo prav prilegel (temperatura zadnje dni niha okrog 30° C).  V restavraciji ob hotelu smo si privoščili kosilo in nekaj osvežujočih pijač. Ob 5. uri smo se z avtobusom odpravili nazaj do hotela. Ko smo se stuširali in uredili, smo morali kupiti še manjše darilo za Tuncaya in njegovo družino, saj smo bili zvečer povabljeni na večerjo v njihovo stanovanje. Malo pred osmo uro so nas pobrali pred hotelom. Opazili smo da je njihov dom (čeprav živijo v bloku), zelo prostoren, ima več spalnic, kuhinj

10. DAN: Sončni vzhod z baloni

Danes smo imeli prost dan, vendar smo vseeno vstali prej kot ponavadi. Tuncay nas je v pritličju pričakal že ob 5ih zjutraj in nas odpeljal na ogled balonov. Sončni vzhod nas je enostavno navdušil! Odpeljali smo se na več različnih lokacij, da smo si samo vzletanje ogledali pobližje in od daleč. Baloni so tudi precej večji in bolj hrupni, kot smo si predstavljali. Turisti, ki so vzletali, so večinoma prihajali iz Azije in Evrope. Po ogledu smo se odpravili nazaj v hotelske sobe in si privoščili lepotni spanec (hahah) do 11h. Ker smo preskočili zajtrk, smo bili za kosilo že precej lačni. Na kosilo peš odpravili do trgovskega centra. Ob pol dveh sta nas v pritličju že čakala Oznur in Tuncay in nas z avtomobilom odpeljala do prve znamenitosti, samostana Keslik. Vožnja je trajala več kot 45 minut, peljali smo se tudi skozi mesto Urgup. Samostan Keslik je velik, v jamo vklesan kompleks s večimi prostori. Samostan vsebuje kamnito učilnico, ki je služila tudi kot jedilnica, cerkev in vinarno