Preskoči na glavno vsebino

9. DAN: Obisk frizerskega salona

Zbudili smo se v sončno jutro in se odpravili na skupni zajtrk. Ponavadi si privoščimo umešana jajčka in malo zelenjave, seveda pa je na voljo tudi nekaj različnih vrst kruha in namazov. Kar solidno. Po zajtrku smo se odpravili na svoja delovna mesta.
S Sendi sva se odločili, da bova naredili brošure v angleščini in slovenščini. Ker se na izdelovanje brošur nobena ne spozna, nama je prva stran vzela kar več ur. Posvetili sva se tudi predstavitvi, katero bomo predstavili v petek. Za še bolj zanimiv delovni dan je poskrbel Utku, ki je naju popeljal na kratko vožnjo s štirkolesnikom iz agencije. Sendi se je v vožnji tudi preizkusila, mene pa je bilo preveč strah haha. Za kosilo sva uživali v turških picah (pidah) in v Ayranu (slastnem tekočem jogurtu). Pavel je izdeloval vprašalnik o Kapadokiji. Nato smo se z avtobusom odpeljali nazaj do hotela.
S Sendi sva se že dalj časa pogovarjali o obisku kakšnega frizerja, da nama postriže in pobarva lase. Super priložnost se nama je ponudila kar tukaj, v Nevsehirju. Bratranec Tuncayeve žene Oznur, ima v lasti priznan frizerski salon, zato sva na končni znesek dobile tudi manjši popust. Striženje in barvanje las, je za polovico cenejše kot v Sloveniji!
Sama komunikacija s frizerji je bila sicer zelo slaba, angleščine namreč ne znajo. Na srečo nas je do frizerja in nazaj pospremila Oznurina nečakinja Sevval, ki je frizerjem prevajala kaj si pravzaprav želiva. Sevval nas je (ker smo tako fajn) povabila na večerjo, ki jo prireja v soboto. Zraven bo pripeljala tudi svoje prijatelje:D.
Tuncay nas je po večerji odpeljal na čaj v mesto Goreme, v čudovit bar s pogledom na cvetoč turističen kraj. Pogovarjali smo se, kaj nam je v Turčiji všeč in kaj ne, ter kakšne so razlike med Turki in Slovenci. Povedal nam je tudi, da je v Goremu opravljal različna dela že kot najstnik in da mu je to mesto zelo pri srcu. Okrog 10. ure smo se vrnili v svoje sobe, saj nas jutri čaka precej naporen dan.

Na sliki je štirikolesnik z interneta

Sevval, Pavel in Nina v fizerskem salonu. Sendi v ozadju.


Čajčk


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

19. DAN: Zadnji delovni dan in Turška noč

Zbudili smo se v sončno jutro, ter se z nasmehom na obrazu zadnjič odpravili do naših delovnih mest. S Sendi (spet :D) nisva imeli prav veliko dela, večino dneva smo z Utkom presedeli pred turistično agencijo in poslušali turško glasbo. Pogovarjali smo se o turških in slovenskih običajih in navadah, ter odkrili kar nekaj podobnosti med kulturama. Med delovnim časom, nas je obiskal Tuncay in se vsem mentorjem zahvalil, da so naju sploh gostili in tako lepo sprejeli. Posladkali smo se s sladkimi piškoti in se okrepčali s turškim čajem, brez katerega si dneva sploh ne predstavljamo več. Pavel se je v  svoji agenciji posvetil dnevnikom. Okrog 3. ure smo se lotili čiščenja pisarne za jutrišnji zelo pomemben praznik, Bajram. Čutila se je prav drugačna energija, vsi ljudje, ki smo jih srečali, so bili veliko bolj zgovorni in veseli. Obdobje Ramadana se za muslimane končuje. Z našimi mentorji smo se tudi fotografirali in fotografije popoldne nesli razvit, da jih bomo lahko podarili za sl...

3. DAN: Prvi delovni dan

Ponovno smo se zbudili med nočnim bobnanjem po mestu, vendar nas hrup ni več presenetil. Navajeni smo na vsakodnevno klicanje k molitvi, 5x na dan. Ob 7. uri smo se zbudili, uredili in se odpravili na zajtrk v hotelsko restavracijo. Hrana nas je spet navdušila, posebno okusna so bila umešana jajca z zelenjavo. Opazili smo, da je ponujena hrana vedno sveža in začinjena z značilnimi turškimi začimbami.  Tipični turški zajtrk je sestavljen iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, marmelade, medu in kajmaka. Prav tako med ”jutranjo” hrano spadajo pikantna turška klobasa, imenovana Sucuk in nekatere vrste juhe.  Zajtrk pa ni pravi brez turškega čaja, ki ga Turki pijejo ne glede na uro. Sledila je razburljiva vožnja z avtobusom do mesta Goreme, kjer so nas v agencijah že čakali delodajalci. Bili smo prestrašeni, ker nismo vedeli, kaj točno od nas pričakujejo. Pavel je spremljal prevoze turistov, z mentorjem pa je obiskal tudi hotel, katerega sobe so izklesane v skale. Kot...

2. DAN: Prva noč in spoznavanje delodajalcev

Dan se je začel ob enih ponoči, ko smo se s Sendi prebudile v glasen trušč. Kasneje smo ugotovile, da takrat muslimani kličejo k prvemu in zadnjemu obroku dneva. Ko smo se pomirile, smo se odpravile nazaj spat.              Ponovno smo se zbudile ob pol devetih, nato smo se počasi uredile in se odpravile na samopostrežni zajtrk. Ob 10ih smo se dobili s Tuncayom in se pogovorili, kaj bomo delali čez dan. Pokazal nam je, kje moramo čakati avtobus, s katerim se bomo naprej odpeljali do naših delovnih mest. Po 15 minutni vožnji skozi Uchisar do mesta Goreme, smo se ustavili na avtobusni postaji in nato pot nadaljevali peš. Spoznali smo delodajalce v turistični agenciji Flintstones (tam bova delali s Sendi), in nadrejene v agenciji Hereke Goreme, kjer bo prakso opravljal Pavel. Od nas pričakujejo, da pokažemo vse svoje talente, kreativnost, poskušamo čim bolj spoznati kulturo in se približati potencialnim kupcem storitev. Kaj natančno bomo počeli, bomo i...