Preskoči na glavno vsebino

4. DAN: Novim dogodivščinam na proti

Jutro smo začeli ob 7. uri zjutraj. Najprej smo se uredili, malo pospravili po sobi, nato pa sestradani odhiteli na zajtrk. Na delo smo se odpravili takoj po zajtrku z javnim prevozom ob pol osmih.
               Na avtobusu nama je (Nini in Sendi) nek fant odstopil sedeže, ker moški in ženske pač ne smejo sedeti skupaj. Na sploh je vožnja z avtobusom prava dogodivščina, večkrat vozniki vozijo kar z odprtimi vrati, ali pa neobzirno sekajo ovinke.
Sledil je prihod v Goreme, zavedali smo se, da se nam obeta zanimiv dan.
Na delu so nama s Sendi povedali, da bova danes dan preživeli kot spremljevalki skupine turistov, ki so se odpravljali na ti. "red tour". Izlet je vseboval ogled Golobje doline (Piegon valley), Doline ljubezni, gradu Uchisar, odprtega muzeja Goreme, lončarne in obrtno delavnico, kjer izdelujejo usnje. Obiskovalci so prihajali iz Malezije, Švice in iz Čila.
Celoten dan je bil zelo zanimiv, vendar naju je zelo izčrpala vročina. Turška vodnica Peppa je pojasnila vso zgodovino Gorema, Avanosa, Uchisarja in mesta Kayseri. Po ogledu dolin in čudovitih kamnitih skulptur smo se odpravili na kosilo v bližnjo restavracijo. Peppa je zelo doživeto govorila o vseh znamenitostih, z veseljem je odgovarjala na naša vprašanja in se potrudila, da smo vsi razumeli vse. Pavel je medtem v pisarni opravljal naloge, ki mu jih je naložil Mirar, izdeloval je predstavitev o Kapadokiji in sprejel tudi prve stranke. Delovna mesta smo zapustili ob 16:00h, ob pol petih pa smo se vrnili nazaj proti hotelu. Ker je ponovno deževalo, smo 45 minut našega prostega časa spet preživeli v fitnesu, nato smo se stuširali in se pred večerjo odpravili v trgovski center Nissara.
S Sendi sva si ogledovali nakit in ličila, medtem ko je Pavel nestrpno tekal za nami. V teh 4 dneh smo se že navadili, da smo nenehno tarča pogledov lokalnih prebivalcev. Ker se nam je mudilo na večerjo, smo trgovine zapustili malo pred osmo uro zvečer.
Po večerji smo v pritličju počakali na Tuncaya, ki nas je odpeljal na turške ure v bližnji Turški bar. Z Oznur smo se naučili besed, ki jih pogosto uporabljamo, kot so npr. sladkor, čaj, hočem, nočem...                       Poslušali smo tudi glasbo v živo, glasbenik je igral na znano turško glasbilo ud. Posvetil nam je tudi eno izmed najbolj prepoznavnih pesmi o Kapadokiji.
Po uspešnih učnih urah nas je Tuncay odpeljal nazaj v hotel.

                                                           Javni prevoz

                                                    ;-)

                                                           Kamele služijo predvsem v turistične namene.

                                                   Drevo želja

                                          Urchisarjev razgled


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

10. DAN: Sončni vzhod z baloni

Danes smo imeli prost dan, vendar smo vseeno vstali prej kot ponavadi. Tuncay nas je v pritličju pričakal že ob 5ih zjutraj in nas odpeljal na ogled balonov. Sončni vzhod nas je enostavno navdušil! Odpeljali smo se na več različnih lokacij, da smo si samo vzletanje ogledali pobližje in od daleč. Baloni so tudi precej večji in bolj hrupni, kot smo si predstavljali. Turisti, ki so vzletali, so večinoma prihajali iz Azije in Evrope. Po ogledu smo se odpravili nazaj v hotelske sobe in si privoščili lepotni spanec (hahah) do 11h. Ker smo preskočili zajtrk, smo bili za kosilo že precej lačni. Na kosilo peš odpravili do trgovskega centra. Ob pol dveh sta nas v pritličju že čakala Oznur in Tuncay in nas z avtomobilom odpeljala do prve znamenitosti, samostana Keslik. Vožnja je trajala več kot 45 minut, peljali smo se tudi skozi mesto Urgup. Samostan Keslik je velik, v jamo vklesan kompleks s večimi prostori. Samostan vsebuje kamnito učilnico, ki je služila tudi kot jedilnica, cerkev in vinarno

6. DAN: Potepanje po Kapadokiji

Tuncay nas je prišel iskat ob 10. uri in nas najprej peljal do mošeje Damat Ibrahim Pasha. Mošejo je dal zgraditi Damat, ki se je poročil s kraljevo hčerko in ni pozabil na svoje rojstno mesto. Poleg mošeje je zgradil tudi turško kopel in univerzo. Kamnite stavbe so bile zgrajene v 20ih letih 18. stoletja. Ko je Damat Ibrahim zagledal novozgrajene stavbe je naglas izrekel: "To naj bo naše novo mesto!" Iz tega se je razvilo ime Nevsehir (nev- novo, sehir-mesto). Od daleč smo si ogledali tudi grad Nevsehir in pod njim stare hiše, ki so jih podrli, ker so bile v zelo slabem stanju. V podzemlju samega griča, na katerem grad stoji, pa so odkrili pravo podzemno mesto. Videli smo tudi naravne shrambe, v katerih ljudje shranjujejo limone in krompir. V takih kamnitih prostorih so temperature stalne, zato se pridelki v njih ne uničijo. Tuncay nas je odpeljal tudi do stavbe, ki je pol cerkev in pol mošeja. Vanjo vodijo samo ena vrata, zato so verniki noter hodili skupaj, skupaj p

8. DAN: Delovna nedelja in nargile zaključek

Nedeljo smo začeli z zajtrkom, nato pa smo se ponovno odpravili na naša delovna mesta. Pavel se je udeležil še ene ture, tokrat zelene in si ogledal veliko naravnih znamenitosti te prečudovite Kapadokijske regije. S skupino turistov iz Velike Britanije in Združenih držav Amerike se je sprehodil skozi dolino Ihlara in si ogledal nekaj kulturnih točk, kot so cerkve in kapelice. Še posebej ga je navdušilo jezero Nar. S Sendi sva spet vpisovali e-maile v računalnik in urejali še zadnje podrobnosti ene predstavitve o Kapadokiji. Drugo bova naredili jutri. Kadir nama je predlagal, da na Trip advisorju napiševa mnenje o njihovi agenciji ali pa narediva kakšno brošuro v slovenščini- tako bi pritegnili stranke tudi v naši domači državi. Ob 16:00 sva s Sendi končali z delom in se z avtobusom odpravili nazaj v hotel. Dan je bil precej podoben prejšnjim- spet sva obiskali fitnes, nato pa se odpravili na malo daljši sprehod po mestu. Ustavili sva se na prečudovitem Borsa trgu in se do hotela vra